“Nee joh, het is echt Nijntje leert duiken”, grapten we als duikinstructeurs weleens, als cursisten twijfelden of ze het theorie-examen van de PADI Open Water cursus wel zouden halen.
Echt bijna iedereen kan namelijk leren duiken met de lesmethode van PADI. Omdat er heel veel aandacht besteed is aan lesmateriaal dat aansluit bij verschillende leerstijlen. Zo kun je video’s bekijken, heeft het boek tekst, maar ook veel verduidelijkende afbeeldingen en zijn er handige samenvattingen en quizjes aan het eind van ieder hoofdstuk. Je wordt stap voor stap meegenomen en voorbereid op je examen.
Beeld speelt een grote rol in het leerproces. Uitleggen hoe een duikuitrusting in elkaar zit gaat nu eenmaal makkelijker met plaatjes dan met tekst. Net als het beeld van een ballon die – als je ‘m onder water vult met lucht, boven water uit elkaar spat – om helder te maken wat er met je longen gebeurt als je je adem inhoudt tijdens het opstijgen. Ondanks dat waterdruk best abstracte materie is, snapt je het effect met dit plaatje direct, en je vergeet het ook niet meer.
En zo is het met ander lesmateriaal natuurlijk ook. Meestal wordt het beter als je het aanbiedt in een combinatie van tekst en beeld. Dus ga vooral je lesmateriaal, je boek of je coachingsopdrachten eens na en kijk waar beeld je verhaal zou kunnen verhelderen. Ik ben benieuwd wat je vindt.
0 reacties