Over mij

Claartje van Tiel-Visser

visual van Claartje en haar leven

“Doen waar ik goed in ben en daar anderen blij mee maken. Dat is waar ik voor teken.”

Even voorstellen, ik ben Claartje. Rotterdammert, getrouwd met Rick, moeder van Senn en baasje van Rhodesian Ridgeback Gioia (Joy-a). ‘‘Niet lullen, maar poetsen luisteren” is me op het lijf geschreven. Geef mij het vertrouwen om te doen waar ik goed in ben en ik lever resultaat waar jij blij van wordt!

The road I travelled

“Van de kunstacademie word je werkloos”

Het zal je niet verbazen: tekenen en schilderen was vroeger een van mijn grootste hobby’s. Het was zelfs het enige vak op de middelbare school waar ik ooit een 10 voor stond, en hier kon ik me echt in verliezen. “Van de kunstacademie wordt je werkloos” was echter het motto in mijn jeugd, dus werd het een studie Communicatie, ook interessant.

Tekenen en schilderen verdwenen wegens tijdgebrek een stuk naar de achtergrond. Ik kreeg andere hobby’s, zoals duiken en salsadansen, en later een hond en een gezin. En in mijn werk kreeg het schrijven van teksten de overhand, iets waar ik ook veel van mijn creativiteit in kwijt kon en wat ik met veel plezier deed. 

Claartje aan het tekenen
Claartje van Tiel-Visser

Energie-zuigende documenten in het bedrijfsleven

In de ruim 15 jaar dat ik als copywriter, (online) marketeer, arbeidsmarktcommunicatie- en communicatie adviseur actief ben, is er één ding wat ik vreselijk vind: documenten die ongelezen in een la verdwijnen. Meestal omdat het een Belangrijk document is. Want dan komt de Grootse taal uit de kast, en vaak ook de Engelse termen. En moet alles benoemd worden, waardoor je Powerpointpresentaties krijgt met 40 slides vol tekst in puntgrootte 10. Of Worddocumenten met uitgeschreven processen en 15 onnavolgbare bijlagen.  

Juist die documenten die bedoeld zijn om mensen mee te nemen binnen de organisatie, zoals een visie, missie en strategie, worden half gelezen, razendsnel vergeten. Iedereen weet dat het anders moet, maar hoe? Dat was toch steeds weer de grote vraag.

Zakelijk tekenen kwam op mijn pad en mijn licht ging aan

Toen ik in 2020 een workshop Zakelijk tekenen volgde wist ik direct: hier wil ik meer mee! Want tekenen werkt om ver-van-je-bed-visiedocumenten, slaapverwekkende strategieplannen en pietluttige procesbeschrijvingen wél interessant te maken. Eén goede visual als verrassende en verhelderende binnenkomer maakt al een wereld van verschil. Het verschil tussen een boodschap overslaan en een boodschap razendsnel voor je zien en voelen waar deze over gaat. (Meer dan) duizend keer sneller, duizend keer effectiever. 

“Wat een eye-opener: tekenen werkt! En nu is tekenen mijn werk. Mooier wordt het niet.”

Claartje blij door zakelijk tekenen
kinderwagen met poppetje met potlood

Tekenen werkt was geboren!

Ik vind het zo gaaf om te zien hoe je met soms een paar lijnen de essentie van een verhaal kunt samenvatten. Korte tekst erbij en het is een helder verhaal. Complexe informatie ineens begrijpelijk gepresenteerd. En begrip leidt tot verbinding. Zo belangrijk in deze tijd. 

Last but not least word ik ontzettend blij van de enthousiaste reacties van de ontvangers. Die laten me zien dat je mijn visuals om een boodschap heen kunt sturen. Dat ze écht voor verbinding zorgen. Dat Tekenen Werkt.

Zakelijk tekenen op maat

- Upgrade je interne communicatie -

Je zou willen dat je medewerkers zien waar jij naartoe wilt. Dat ze snappen waar ze het voor doen en zien welke weg jullie samen bewandelen.

Met zakelijk tekenen op maat krijg jij jouw missie, visie en alles wat daarna komt zichtbaar, helder en herkenbaar in beeld. En ik geef je verrassende tools om er over in gesprek te blijven met je team. Maatwerktekeningen het hele jaar door, zodat jouw boodschap binnenkomt én blijft hangen.

Visuele Teambuilding Workshop

- Teken je teamkracht -

Kan jouw team wel een verbindingsboost gebruiken? Met de workshop ‘Teken je teamkracht’ maak ik de kracht van jouw teamleden letterlijk zichtbaar én verbind ik ze met de teamdoelen. Zo weet iedereen waar hij het voor doet en met wie.

En dat zorgt voor een betere samenwerking en resultaten en meer werkplezier.