Visual recording: van training tot eerste opdracht

14 sep 2023

Voorjaar 2023 volgde ik de intensieve training Visual Recording van De Betekenaar. Ik wilde namelijk graag live verslag kunnen leggen van heisessies, voor de Managementdag aan de Maas.

Meteen bij de start van de training voelde ik al: dit is gaaf!! En na vier intensieve trainingsdagen wist ik het zeker: hier wil ik meer mee!

Hieronder zie je mijn allereerste echte visual recording van een anderhalf uur durend webinar, die ik tijdens de training maakte. Superintensief, maar toch barstte ik daarna nog van de energie. Heerlijk om je weer eens echt te focussen! En zelf leer je ook van alles tijdens het maken van zo’n visueel verslag.

Voor de stageopdracht – live verslagleggen op een flip-over tijdens een heus congres voor Jeugdzorgprofessionals – was ik dan ook zeker zenuwachtig, maar niet bloednerveus. Ik had er vooral zin in. En ook dit was een feest om mee te maken. Helemaal omdat dit met twee medecursisten was en ieder zijn eigen stijl van visual recording liet zien.

Het resultaat van deze dag gaf vertrouwen. Zoveel vertrouwen dat ik het aan durfde om vanaf mijn vakantieadres in Italië live een visueel verslag te maken van een meeting die ik – als enige – op afstand bijwoonde.

Op een paar kleine hickups na – waaronder een uitgebreide begroeting van de hoogbejaarde eigenaar van de agriturismo waar we logeerden, presentaties die niet zichtbaar waren voor mij en onverstaanbare delen door een straaljager en een rondjes rijdende traktor – kon ik alles redelijk volgen. En visueel vastleggen in onderstaande visual recording.

Opnieuw heel gaaf om te doen! En het mooie is dat deze visual recording een vervolg krijgt in meerdere praatplaten, waaraan ik momenteel nog werk.

De komende maanden staan er meerdere opdrachten op de planning, waaronder de verslaglegging van een congres, en twee heisessies, maar om deze nieuwe skill in tussentijd warm te houden leg ik nu de 10-minutenpresentaties van mijn netwerkclubleden vast in een mini-visual-recording.

En natuurlijk sta ik altijd open voor nieuwe opdrachten, want dit is zó leuk om te doen! Dus organiseer je een event of een heidag en wil je alle informatie die over de deelnemers uitgestort wordt vastleggen. Maar dan wel op een manier die interactief is, bijblijft en herkenning geeft, ook lang na het event? Laat het weten en ik maak met liefde een visual recording!

6 Reacties

 1. leonie Vervoort

  Wat gaaf. Net ook een opleiding gedaan tot visueel recorder en ik ga nog visueel faciliteren doen dit jaar.

  Leuk om gelijkgestemden te ontmoeten

  Greetz leonie

  Antwoord
  • Claartje Visser

   Wat leuk! Wie weet kunnen we nog eens samenwerken of komen we elkaar nog tegen bij een cursus!

   Grtz,

   Claartje

   Antwoord
 2. Sandra Berentsen

  Mooi hoor. Lijkt me super spannend. Ik ga in februari ook een opleiding doen tot visueel faciliteren. Veel zin in.

  Antwoord
  • Claartje Visser

   Leuk, waar ga je ‘m doen?

   Antwoord
   • leonie Vervoort

    we doen m nu samen bij jeroen blijsie

    Antwoord
    • Claartje Visser

     Wat leuk! Daar doe ik nu de Leergang Faciliterend Leiderschap. Ook erg interessant!

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hoi ik ben Claartje, trainer, communicatieadviseur en zakelijk tekenaar!

Met ruim 20 jaar ervaring in marketingcommunicatie, trainen en zakelijk tekenen snap ik wat maakt dat een boodschap binnenkomt en blijft hangen. En dat leer ik jou graag, zodat jij jouw verhaal kunt overbrengen aan zoveel mogelijk mensen! 

brainstormend team

 Schrijf je in voor mijn masterclass en leer hoe ook jij – als trainer, coach of auteur –zakelijk tekenen kunt inzetten voor het overbrengen van jouw boodschap!

Wanneer? Vrijdagochtend 6 september om 9:00 uur | Waar? Online | Kost da? Niks
(Wel schrijf je je hiermee in voor mijn nieuwsbrief. Maar ik spam je niet en uitschrijven kan ieder moment.)

P.S.: Er komt geen replay van de masterclass, tenzij je me er echt van kunt overtuigen dat je die wel gaat kijken 🙂

Na deze masterclass weet je:

 • Hoe krachtig tekeningen werken bij het overbrengen van kennis en informatie. 
 • Hoe je met zakelijk tekenen jouw boodschap versterkt.
 • Hoe je je als trainer, coach en auteur onderscheidt in de markt met zakelijk tekenen. 
 • Hoe zakelijk tekenen je ook je bedrijfsvoering verstevigt en versnelt.
 • Hoe zakelijk tekenen je helpt groeien en innoveren. 
 • Dat tekenen echt niet zo moeilijk is als je denkt. Ik help je tijdens deze masterclass namelijk de eerste tekendrempel over.

Lees hier verder!

Wat doe jij nou eigenlijk?

“Wat doe jij nou precies?” vragen mensen me weleens. En ik snap dat het niet altijd helemaal duidelijk is. Want ben de laatste jaren aardig...