Visual recording: van training tot eerste opdracht

14 sep 2023

Voorjaar 2023 volgde ik de intensieve training Visual Recording van De Betekenaar. Ik wilde namelijk graag live verslag kunnen leggen van heisessies, voor de Managementdag aan de Maas.

Meteen bij de start van de training voelde ik al: dit is gaaf!! En na vier intensieve trainingsdagen wist ik het zeker: hier wil ik meer mee!

Hieronder zie je mijn allereerste echte visual recording van een anderhalf uur durend webinar, die ik tijdens de training maakte. Superintensief, maar toch barstte ik daarna nog van de energie. Heerlijk om je weer eens echt te focussen! En zelf leer je ook van alles tijdens het maken van zo’n visueel verslag.

Voor de stageopdracht – live verslagleggen op een flip-over tijdens een heus congres voor Jeugdzorgprofessionals – was ik dan ook zeker zenuwachtig, maar niet bloednerveus. Ik had er vooral zin in. En ook dit was een feest om mee te maken. Helemaal omdat dit met twee medecursisten was en ieder zijn eigen stijl van visual recording liet zien.

Het resultaat van deze dag gaf vertrouwen. Zoveel vertrouwen dat ik het aan durfde om vanaf mijn vakantieadres in Italië live een visueel verslag te maken van een meeting die ik – als enige – op afstand bijwoonde.

Op een paar kleine hickups na – waaronder een uitgebreide begroeting van de hoogbejaarde eigenaar van de agriturismo waar we logeerden, presentaties die niet zichtbaar waren voor mij en onverstaanbare delen door een straaljager en een rondjes rijdende traktor – kon ik alles redelijk volgen. En visueel vastleggen in onderstaande visual recording.

Opnieuw heel gaaf om te doen! En het mooie is dat deze visual recording een vervolg krijgt in meerdere praatplaten, waaraan ik momenteel nog werk.

De komende maanden staan er meerdere opdrachten op de planning, waaronder de verslaglegging van een congres, en twee heisessies, maar om deze nieuwe skill in tussentijd warm te houden leg ik nu de 10-minutenpresentaties van mijn netwerkclubleden vast in een mini-visual-recording.

En natuurlijk sta ik altijd open voor nieuwe opdrachten, want dit is zó leuk om te doen! Dus organiseer je een event of een heidag en wil je alle informatie die over de deelnemers uitgestort wordt vastleggen. Maar dan wel op een manier die interactief is, bijblijft en herkenning geeft, ook lang na het event? Laat het weten en ik maak met liefde een visual recording!

4 Reacties

 1. leonie Vervoort

  Wat gaaf. Net ook een opleiding gedaan tot visueel recorder en ik ga nog visueel faciliteren doen dit jaar.

  Leuk om gelijkgestemden te ontmoeten

  Greetz leonie

  Antwoord
  • Claartje Visser

   Wat leuk! Wie weet kunnen we nog eens samenwerken of komen we elkaar nog tegen bij een cursus!

   Grtz,

   Claartje

   Antwoord
 2. Sandra Berentsen

  Mooi hoor. Lijkt me super spannend. Ik ga in februari ook een opleiding doen tot visueel faciliteren. Veel zin in.

  Antwoord
  • Claartje Visser

   Leuk, waar ga je ‘m doen?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hoi ik ben Claartje, communicatie expert turned zakelijk tekenaar!

Met ruim 15 jaar ervaring in marketing, arbeidsmarkt- en interne communicatie snap ik waarom visie, missie, doelstellingen en strategieën vaak te ver van de werkvloer af staan. Met mijn (zakelijke) tekeningen sla ik de hoognodige brug!

gratis-ebook-zakelijk-tekenen

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met tips over verbinding creëren binnen je team en ontvang direct mijn e-book!

Na het lezen van dit e-book weet je:

 • Hoe tekenen werkt voor verbinding in je team.
 • Waarom je draagvlak mist als je geen gebruik maakt van visuele communicatie.
 • Wanneer tekenen werkt (en wanneer niet)
 • Wat je als eerste kunt tekenen om de verbinding in je team te vergroten.
 • Hoe je een goede, heldere tekening maakt.

Spoiler alert: je hoeft NIET te kunnen tekenen).

Lees hier verder!

Oefenen met het tekenen van bewegende poppetjes in zakelijk tekenen

Cheatsheet Beweging & emotie

De enige manier om beter poppetjes in beweging en emoties te leren tekenen, is door het te doen. Om je op weg te helpen met oefenen, heb ik een cheatsheet gemaakt met 75 poppetjes in beweging en 25 emoties. Om over te trekken en na te tekenen.