Waarom je NU aan de slag wilt met zakelijk tekenen

27 aug 2022

Ok, dit is natuurlijk enigszins een “wij van WC-eend raden WC-eend aan”-verhaal, maar ik ben er nu eenmaal van overtuigd dat zakelijk tekenen jou en je team verder kan brengen. En dat wil ik natuurlijk het liefst van de daken schreeuwen. Maar beloofd, ik hou het kort en krachtig 🙂

1. Onze hersenen zijn gemaakt om beelden te verwerken

Dat maakt dat visuele communicatie veel makkelijker en sneller binnenkomt en beter blijft hangen. In deze infographic vind je de belangrijkste bewezen voordelen van visuele communicatie op een rij.

2. Zakelijk tekenen is een superflexibele manier van visuele communicatie

Met een paar basisvormen kan echt iedereen tekenen, waardoor een passende tekening snel is gemaakt. Zet daar de voorbereidings- en productietijd van foto’s of video eens tegenover. Dat kost echt veel meer tijd en is lang niet altijd effectief. Want hoe uitgebreid je foto-database ook is, vaak zoek je nét een ander beeld bij je verhaal dan je al hebt. 

Nieuwe generaties zijn gewend aan snelle beeldboodschappen

3. Nieuwe generaties groeien op met snelle beeldboodschappen

Als je de trends in social media land een beetje volgt, dan weet je dat zowat alle social media platforms de nadruk inmiddels op beeld leggen. LinkedIn, Facebook, Instagram, Snapchat en Tiktok: zonder beeld geen bereik. De generaties die nu de arbeidsmarkt betreden, zijn hiermee opgegroeid. Hen bereik je door kort en krachtig te communiceren. Een strategiedocument van 20 pagina’s vol zakelijke taal? Daar vallen ze bij in slaap (en zeg eens eerlijk: jij toch ook?). Dus wil je ze boeien en binden, dan zul je gebruik moeten maken van beeld. Zakelijk tekenen is daar de ideale oplossing voor. Zie de twee vorige punten.

Zakelijk tekenen helpt om de boodschap "voor je te zien"

4. Door te tekenen, “zien” je medewerkers je boodschap “voor zich”

Mensen willen zinvol bezig zijn. Maar hoe zorg je dat mensen de impact van hun werk helder hebben? Niet door een lang verhaal te vertellen, maar door hen te laten zien waar ze het voor doen. Letterlijk, met een tekening. Tekeningen boren namelijk het voorstellingsvermogen van mensen aan. En dat is heel prettig als je belangrijke zaken als visie, missie, impact en strategie over wilt brengen. Je wilt immers dat mensen het voor zich zien, om zich er verbonden mee te kunnen voelen. Dat betekent overigens niet dat je heel gedetailleerd en realistisch moet kunnen tekenen. In tegendeel. Onze hersenen kunnen heel goed zaken “aanvullen” en door ze daartoe te triggeren, houd je mensen geboeid.

Zakelijk tekenen geeft je goud in handen op de arbeidsmarkt

5. Zakelijk tekenen geeft je goud in handen op de arbeidsmarkt

In deze krappe arbeidsmarkt is het noodzakelijk je als werkgever positief te onderscheiden. Door zakelijk tekenen consistent en op de juiste manier in te zetten binnen je organisatie, zijn medewerkers meer betrokken, werken ze beter en met meer plezier samen en zijn hun resultaten beter. En daarmee creëer je ambassadeurs voor het werken bij jouw organisatie. Daarnaast heb je een opvallende, unieke communicatiestijl die je uitstekend kunt inzetten in je arbeidsmarktcommunicatie, en in je onboarding- en zelfs exittraject. En daarmee heb je goud in handen op de arbeidsmarkt.  

Meer weten?

Ben je overtuigd, maar wil je weten hoe jij binnen jouw team kunt starten met zakelijk tekenen? Download mijn gratis e-book, of stel je vraag vrijblijvend via het contactformulier. Ik help je graag op weg!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hoi ik ben Claartje, communicatie expert turned zakelijk tekenaar!

Met ruim 15 jaar ervaring in marketing, arbeidsmarkt- en interne communicatie snap ik waarom visie, missie, doelstellingen en strategieën vaak te ver van de werkvloer af staan. Met mijn (zakelijke) tekeningen sla ik de hoognodige brug!

gratis-ebook-zakelijk-tekenen

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met tips over verbinding creëren binnen je team en ontvang direct mijn e-book!

Na het lezen van dit e-book weet je:

  • Hoe tekenen werkt voor verbinding in je team.
  • Waarom je draagvlak mist als je geen gebruik maakt van visuele communicatie.
  • Wanneer tekenen werkt (en wanneer niet)
  • Wat je als eerste kunt tekenen om de verbinding in je team te vergroten.
  • Hoe je een goede, heldere tekening maakt.

Spoiler alert: je hoeft NIET te kunnen tekenen).

Lees hier verder!

Oefenen met het tekenen van bewegende poppetjes in zakelijk tekenen

Cheatsheet Beweging & emotie

De enige manier om beter poppetjes in beweging en emoties te leren tekenen, is door het te doen. Om je op weg te helpen met oefenen, heb ik een cheatsheet gemaakt met 75 poppetjes in beweging en 25 emoties. Om over te trekken en na te tekenen.