Welke programma’s en tools gebruik ik voor digitaal tekenen

7 mei 2024

Ik krijg regelmatig de vraag welke programma’s ik gebruik voor digitaal zakelijk tekenen. In dit artikel vertel ik het je allemaal.

Hardware

Ik teken op een iPad Pro, met een tweede generatie Apple Pencil. Dat is even een investering (ik heb met mijn ogen dicht afgerekend, zeg maar), maar als je veel wilt doen met zakelijk tekenen, heb je deze er wel snel uit.

Snel tekenen, met veel mogelijkheden

Dan maak ik gebruik van verschillende tekenapps om mijn zakelijke tekeningen te maken. Voor kleine, snelle tekeningen, tekeningen met tekst of tekeningen met veel kleur gebruik ik de app Procreate. De meeste zakelijk tekenaars werken met deze app. Procreate heeft ontzettend veel opties, meer dan je nodig hebt voor zakelijk tekenen, maar de app is heel intuïtief en heeft een aantal handigheden. Om te starten met digitaal tekenen of even snel een tekeningetje te maken, is deze app ideaal.

Vectortekeningen maken

Voor tekeningen waarvan ik weet dat de kans groot is dat ze nog gewijzigd moeten worden (in tekening zelf omdat een visie nog in ontwikkeling is of qua formaat) of die groot afgedrukt moeten worden of in vector bestand aangeleverd moeten worden voor drukwerk, gebruik ik Concepts app. Dit is een vector-based app en daarmee kun je tekeningen maken die je eeuwig kunt blijven wijzigen zonder kwaliteitsverlies. En je zet je tekeningen er heel makkelijk mee om naar een ander formaat, ook weer zonder kwaliteitsverlies.

Nek- en schouderklachten voorkomen

En omdat al dat digitaal tekenen niet zo best is voor je nek en je rug, heb ik ook een Sketchboard Pro aangeschaft. Een soort tekentafel waar je iPad in kan. Heel fijn en ik heb echt veel minder last van verkrampte spieren dan voorheen.

Meer grip op je pen

Last but not least: om het ‘uitglij-gevoel’ van tekenen op een scherm te verminderen heb ik een Paperlike screenprotector en gebruik ik soms een pentip. Dit is een rubberen dopje over de punt van je pencil, waarmee deze wat meer grip heeft op het scherm van je ipad..

Ik ben benieuwd waar jij mee werkt. En mocht je nog niet digitaal kunnen tekenen, maar je wilt het wel leren… dan geef ik met regelmaat een Masterclass Procreate waarin ik je meeneem door mijn workflow bij het maken van zakelijke tekeningen. Na de masterclass kun je direct zelf aan de slag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hoi ik ben Claartje, communicatie expert turned zakelijk tekenaar!

Met ruim 15 jaar ervaring in marketing, arbeidsmarkt- en interne communicatie snap ik waarom visie, missie, doelstellingen en strategieën vaak te ver van de werkvloer af staan. Met mijn (zakelijke) tekeningen sla ik de hoognodige brug!

gratis-ebook-zakelijk-tekenen

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met tips over verbinding creëren binnen je team en ontvang direct mijn e-book!

Na het lezen van dit e-book weet je:

  • Hoe tekenen werkt voor verbinding in je team.
  • Waarom je draagvlak mist als je geen gebruik maakt van visuele communicatie.
  • Wanneer tekenen werkt (en wanneer niet)
  • Wat je als eerste kunt tekenen om de verbinding in je team te vergroten.
  • Hoe je een goede, heldere tekening maakt.

Spoiler alert: je hoeft NIET te kunnen tekenen).

Lees hier verder!