Tekenen werkt. Zeker tijdens workshops

28 nov 2023

Tekenen is een ontzettend krachtige tool om dingen zichtbaar te maken. Als ik een workshop faciliteer zet ik zakelijk tekenen dan ook altijd in.

Ongeacht het onderwerp, werkt letterlijk laten zien wat je bedoelt vaak beter dan dit met woorden vertellen. Zeker als je te maken hebt met hoogopgeleide professionals die genuanceerd zijn in hun denken en doen.

Want woorden kunnen lading hebben. Een positieve of negatieve associatie. Ze scheppen soms verwarring omdat de betekenis niet helemaal duidelijk is. En bedoelen we dan wel hetzelfde?

Door je verhaal op te tekenen is die discussie in één klap weg. Zakelijk tekenen maakt zaken direct helder. En concreet, want anders kun je het niet tekenen.

Daarnaast is het ook gewoon een ontzettend leuke manier van informatie ophalen en bij elkaar brengen. Tekeningen maken soms zware onderwerpen wat luchtiger. Zonder te bagatelliseren overigens.

Het verbaast me nog iedere keer hoe groot het effect van zakelijk tekenen is op een sessie. Wat de reacties zijn op flip-over vellen die zijn voorbereid met tekeningen. En wat het optekenen van wat er gezegd wordt tijdens een workshop doet met de focus en inbreng van de deelnemers.

En dat ik daar niet alleen zo over denk, geeft deze reactie van een opdrachtgever wel weer:

Gister een inspirerende sessie gehad met collega’s over hoe we ambassadeurschap verder kunnen ontwikkelen rondom werving binnen Tante Louise. Goed om stil te staan bij de huidige arbeidsmarkt.

Dank aan Anne-Britt Petri-Arends en Claartje van Tiel – Visser; wat fijn om met jullie te werken!

En wat krijgen we zin om ook zelf te gaan tekenen in overleggen en behandelsessies; moeite met concretiseren is straks verleden tijd! We kijken uit naar de volgende sessies!

Bij Tante Louise faciliteerde ik samen met Anne-Britt Petri van De Werkgeversarchitecten een workshop met de vakgroep (GZ-)psychologie. Het doel was om het verhaal dat verteld mag worden in de werving boven tafel te krijgen.

Anne-Britt was er voor de stevige inhoud op het gebied van employer branding en arbeidsmarktcommunicatie. Ik voor het (faciliteren met) tekenen en straks een visueel verslag van alle opgehaalde informatie.

Het visueel verslag komt later en is waarschijnlijk vertrouwelijk, maar de foto’s en bovenstaande reactie werd door de klant zelf gedeeld op social media 🙂

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claartje blij door zakelijk tekenen

Hoi ik ben Claartje, communicatie expert turned zakelijk tekenaar!

Met ruim 15 jaar ervaring in marketing, arbeidsmarkt- en interne communicatie snap ik waarom visie, missie, doelstellingen en strategieën vaak te ver van de werkvloer af staan. Met mijn (zakelijke) tekeningen sla ik de hoognodige brug!

gratis-ebook-zakelijk-tekenen

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief vol met tips over verbinding creëren binnen je team en ontvang direct mijn e-book!

Na het lezen van dit e-book weet je:

  • Hoe tekenen werkt voor verbinding in je team.
  • Waarom je draagvlak mist als je geen gebruik maakt van visuele communicatie.
  • Wanneer tekenen werkt (en wanneer niet)
  • Wat je als eerste kunt tekenen om de verbinding in je team te vergroten.
  • Hoe je een goede, heldere tekening maakt.

Spoiler alert: je hoeft NIET te kunnen tekenen).

Lees hier verder!